### 40 Pens Are Bought At 4 For Rs 50 And All Of Them Are Sold At 5 For Rs 80

**40 pens are bought at 4 for Rs. 50 and all of them are sold at 5 for Rs. 80 Find : (i) … ) same? What conclusion do you draw from the…**

###### Answers:

(i) C.P. of 4 Pens = Rs.50

∴ C.P. of 40 pens = (50 × 40)/4 = Rs.500

And C.P. of 1 pen = 500/40 = Rs.25/2 = Rs. 12.50

(ii) S.P. of pens = Rs 80

∴ S.P. of 1 pen = Rs. 80/5 = Rs.16

(iii) Profit on one pen = S.P. – C.P.

= Rs. 16.00 – 12.50

= Rs. 3.50

(iv) Profit percent = (Profit × 100)/C.P.

= (3.50 × 100)/12.50

= (350 × 100)/1250

= 28%

(v) C.P. of 40 pens = 40 × 12.50 = Rs. 500

(vi) S.P. of 40 pens = 40 × 16 = Rs. 640

(vii) Profit on 40 pens = S.P. – C.P.

= Rs. 640 – 500

= Rs. 140

(viii) Profit on 40 pens = (Profit × 100)/C.P.

= (140 × 100)/500

= 28%

Yes, the results of (iv) and (viii) are same. We see that profit of an equal number of articles remains the same.